Koozali.org: home of the SME Server

lat tools on SME 9.2

Offline gsimpson

  • 5
  • +0/-0
lat tools on SME 9.2
« on: July 23, 2017, 09:10:43 AM »
Hi,

I am moving users from SME 8 to SME 9.
I am using LAT to move these and noticed something unusual.
After I created the users on SME 9, I went to the Users tab on the Server Manager page and all the users
have "Account is Locked" and "Reset Password".
I used the shadow file to re-create the user passwords and they all were created (At least it said so).

I logged into the machine via Horde, and was able to do so with no issue.
I cannot seem to log into the server manager as another user though.

Can anyone tell me how to fix this without resetting each and every password?

Thanks,
Greg Simpson

Offline Stefano

  • *
  • 10,811
  • +1/-0
  • Skype account: maghissimo
    • Smeserver italian community
Re: lat tools on SME 9.2
« Reply #1 on: July 23, 2017, 01:33:29 PM »
First of all, would you mint to explain us why are you using LAT and not just backup and restore
Consulente di Smeserver.it -  Soluzioni e supporto su Sme server in Italia

Offline mmccarn

  • *
  • 2,574
  • +6/-0
Re: lat tools on SME 9.2
« Reply #2 on: July 23, 2017, 05:50:16 PM »
I migrated a couple systems from SME 8 to SME 9.2 using LAT.

On the second one I had to re-restore the passwords (as none of them were working correctly). My notes say that I did this:

Code: [Select]
# force password restore from SME 8.2
cd /root/lat-dump
/usr/sbin/lat-shadow -a -i=mail.shadow -f
signal-event post-upgrade; signal-event reboot

(/root/lat-dump on the new server contained the LAT output files from the original system)

Offline Mophilly

  • ****
  • 381
  • +0/-0
    • Mophilly
Re: lat tools on SME 9.2
« Reply #3 on: July 24, 2017, 09:16:59 PM »
On the second one I had to re-restore the passwords (as none of them were working correctly). My notes say that I did this:

Code: [Select]
# force password restore from SME 8.2
cd /root/lat-dump
/usr/sbin/lat-shadow -a -i=mail.shadow -f
signal-event post-upgrade; signal-event reboot

(/root/lat-dump on the new server contained the LAT output files from the original system)

That looks like a good note to add to the LAT contrib page under "server migration". I will add a comment there but let me know if that isn't proper. I can take it out if needed.
- Mark

Offline gsimpson

  • 5
  • +0/-0
Re: lat tools on SME 9.2
« Reply #4 on: July 24, 2017, 09:33:48 PM »
Thanks!

This worked. Had to do it twice, just like yours.

I migrated a couple systems from SME 8 to SME 9.2 using LAT.

On the second one I had to re-restore the passwords (as none of them were working correctly). My notes say that I did this:

Code: [Select]
# force password restore from SME 8.2
cd /root/lat-dump
/usr/sbin/lat-shadow -a -i=mail.shadow -f
signal-event post-upgrade; signal-event reboot

(/root/lat-dump on the new server contained the LAT output files from the original system)

Offline mmccarn

  • *
  • 2,574
  • +6/-0
Re: lat tools on SME 9.2
« Reply #5 on: July 25, 2017, 12:27:20 PM »
This worked. Had to do it twice, just like yours.

I think the important bit is the extra "-f"

Quote from: perldoc /usr/sbin/lat-shadow
-f, --force
           Force update if password is not empty in the shadow file on the SME box