Koozali.org, home of the SME Server

after upgrade no imap

Offline robf355

  • *
  • 51
  • +0/-0
after upgrade no imap
« on: November 15, 2021, 11:47:03 PM »
Hi
I have finally completed my upgrade, can some one help with these issues I'm seeing?
on sme 9.2 all my samba shares were in a shares directory:
/home/e-smith/files/shares
the restore put them in the same place, but sme 10 seems to want them all in ibay directories
I presume I can just create the ibays needed and move them over?

I can't access imap email since the upgrade, the dovecot log has the following listed

Nov 15 22:14:22 server dovecot: master: Error: bind(192.168.0.10, 993) failed: Cannot assign requested address
Nov 15 22:14:22 server dovecot: master: Error: service(imap-login): listen(192.168.0.10, 993) failed: Cannot assign requested address
Nov 15 22:14:22 server dovecot: master: Fatal: Failed to start listeners
Nov 15 22:14:23 server dovecot: master: Error: bind(192.168.0.10, 143) failed: Cannot assign requested address
Nov 15 22:14:23 server dovecot: master: Error: service(imap-login): listen(192.168.0.10, 143) failed: Cannot assign requested address

Can anyone help, are there some firewall settings in sme10
Regards
Rob

Offline sages

  • *
  • 168
  • +0/-0
    • http://www.sages.com.au
Re: after upgrade no imap
« Reply #1 on: November 15, 2021, 11:58:08 PM »
You appear to have three separate issues. It might be a little less confusing if you were to create separate threads next time to avoid any confusion for yourself and anyone that follows in the future.

First issue with regard to shares/vs ibays, obvious question, have you installed the shared folders contrib?
Second issue with regard to imap have you checked for any custom templates that might be impacting the imap configuration?

Third issue, not sure if this is actually associated with your imap question or if it s actually a third issue (see the confusion?) Short answer yes, long answer, more clues required.
...

Offline robf355

  • *
  • 51
  • +0/-0
Re: after upgrade no imap
« Reply #2 on: November 16, 2021, 12:13:22 PM »
HiApologies, it was a long day yesterday!I haven't installed the shared folders contrib yet, i will try that when i have sorted the freezing isue (in later post)

The imap issue seems to have fixed itself, this morning I noticed this had been added into the log
Nov 15 22:25:30 server dovecot: master: Dovecot v2.2.36 (1f10bfa63) starting up for imap (core dumps disabled) Nov 15 22:25:31 server dovecot: ssl-params: Warning: Regenerating /var/lib/dovecot/ssl-parameters.dat for ssl_dh_parameters_length=4096 Nov 15 22:25:31 server dovecot: ssl-params: Generating SSL parameters Nov 15 22:58:41 server dovecot: ssl-params: SSL parameters regeneration completed
After that imap acess works ok.
third issue, as you say I that was prompted by the imap issue, which seems to have resolved itself.RegardsRob


Offline Jean-Philippe Pialasse

  • *
  • 2,043
  • +6/-0
  • aka Unnilennium
    • http://smeserver.pialasse.com
Re: after upgrade no imap
« Reply #3 on: November 17, 2021, 01:58:09 AM »
imap needs a dh 4096 parameter. on a slow machine without many user interaction the entropy is low and it can take up to 24h to generate it. 

during this time unfortunately imap/pop is impacted