Koozali.org, home of the SME Server

installer stuck at Executing signal-event temp ...........

Offline robf355

  • *
  • 51
  • +0/-0
installer stuck at Executing signal-event temp ...........
« on: November 16, 2021, 09:59:35 AM »
Hi
new install, restore backup from SME9, then first software update form the server manager, all packages update (539)
output is:
PHP Warning:  PHP Startup: Unable to load dynamic library 'sodium' (tried: /opt/remi/php81/root/usr/lib64/php/modules/sodium (/opt/remi/php81/root/usr/lib64/php/modules/sodium: cannot open shared object file: No such file or directory), /opt/remi/php81/root/usr/lib64/php/modules/sodium.so (/opt/remi/php81/root/usr/lib64/php/modules/sodium.so: undefined symbol: crypto_core_ristretto255_sub)) in Unknown on line 0
 Running post transaction command: /usr/bin/rm -f /etc/clamd.d/scan.conf
 Running post transaction command: /sbin/e-smith/signal-event smeserver-clamav-update
 Running post transaction command: /usr/bin/rm -f /etc/cron.d/clamav-update
 Running post transaction command: /sbin/e-smith/expand-template /etc/logrotate.d/clamav-update
 Running post transaction command: /usr/bin/rm -f /etc/cron.daily/freshclam
 Initializing databases
 Migrating existing database configuration
 Migrating existing database accounts
 Migrating existing database mailpatterns
 Migrating existing database hosts
 Migrating existing database domains
 Migrating existing database spamassassin
 Migrating existing database yum_available
 Migrating existing database yum_installed
 Migrating existing database yum_repositories
 Migrating existing database yum_updates
 Migrating existing database networks
 Migrating existing database backups
 Creating temporary event 'temp' and populating it...
  Adding actions to execute
  Adding templates to expand
  Adding services to adjust
 Executing signal-event temp ...........

then page just keep refreshing, I can't see how to attached the yum log, /var/log/messages has this:
Nov 16 07:49:50 server kernel: [33922.030871] cvm-unix[10349]: segfault at 0 ip 00007f248ef77ec6 sp 00007ffe3c471968 error 4 in libc-2.17.so;61934300 (deleted)[7f248ee39000+1c4000]
Nov 16 07:49:51 server /sbin/e-smith/db[27287]: /home/e-smith/db/configuration: OLD cvm-unix=service|access|localhost|status|enabled
Nov 16 07:49:51 server /sbin/e-smith/db[27287]: /home/e-smith/db/configuration: NEW cvm-unix=service
Nov 16 07:49:51 server /sbin/e-smith/db[27287]: /home/e-smith/db/configuration: OLD cvm-unix=service
Nov 16 07:49:51 server /sbin/e-smith/db[27287]: /home/e-smith/db/configuration: NEW cvm-unix=service|status|enabled
Nov 16 07:50:05 server kernel: [33936.966229] cvm-unix[27293]: segfault at 0 ip 00007f44e3135037 sp 00007ffdf4a3b858 error 4 in libc-2.17.so[7f44e2ff6000+1c4000]
Nov 16 07:50:06 server /sbin/e-smith/db[27305]: /home/e-smith/db/configuration: OLD cvm-unix=service|status|enabled
Nov 16 07:50:06 server /sbin/e-smith/db[27305]: /home/e-smith/db/configuration: NEW cvm-unix=service
Nov 16 07:50:06 server /sbin/e-smith/db[27305]: /home/e-smith/db/configuration: OLD cvm-unix=service
Nov 16 07:50:06 server /sbin/e-smith/db[27305]: /home/e-smith/db/configuration: NEW cvm-unix=service|status|enabled
Nov 16 08:49:31 server kernel: [37502.972286] usb 1-1.5: new low-speed USB device number 5 using ehci-pci
Nov 16 08:49:31 server kernel: [37503.063711] usb 1-1.5: New USB device found, idVendor=0e8f, idProduct=0020, bcdDevice= 2.01
Nov 16 08:49:31 server kernel: [37503.063717] usb 1-1.5: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=0
Nov 16 08:49:31 server kernel: [37503.063720] usb 1-1.5: Product: PS2toUSB Adapter
Nov 16 08:49:31 server kernel: [37503.063723] usb 1-1.5: Manufacturer: GASIA
Nov 16 08:49:31 server kernel: [37503.066778] input: GASIA PS2toUSB Adapter as /devices/pci0000:00/0000:00:1a.0/usb1/1-1/1-1.5/1-1.5:1.0/input/input6
Nov 16 08:49:31 server kernel: [37503.117724] hid-generic 0003:0E8F:0020.0005: input,hidraw2: USB HID v1.10 Keyboard [GASIA PS2toUSB Adapter] on usb-0000:00:1a.0-1.5/input0
Nov 16 08:49:31 server kernel: [37503.122075] input: GASIA PS2toUSB Adapter as /devices/pci0000:00/0000:00:1a.0/usb1/1-1/1-1.5/1-1.5:1.1/input/input7
Nov 16 08:49:31 server kernel: [37503.172754] hid-generic 0003:0E8F:0020.0006: input,hidraw3: USB HID v1.10 Mouse [GASIA PS2toUSB Adapter] on usb-0000:00:1a.0-1.5/input1
Nov 16 08:49:43 server kernel: [37515.854342] usb 1-1.5: USB disconnect, device number 5

not sure if this page is generated by php, but if I do ps -A, there are loads 30+ copies of php-fpm running

Offline ReetP

  • *
  • 3,186
  • +5/-0
Re: installer stuck at Executing signal-event temp ...........
« Reply #1 on: November 16, 2021, 10:09:45 AM »
Hi. That looks ugly.

I think you are caught between two packages trying to update via this bug

https://bugs.koozali.org/show_bug.cgi?id=11717

Quote
not sure if this page is generated by php

No,we use perl ;-)

It is PHP that is throwing an error.

This needs a comment from Jean Philippe - he'll be about in a couple of hours and I will ping him.

Is it still just hung there?
...
1. Read the Manual
2. Read the Wiki
3. Don't ask for support on Unsupported versions of software
4. I have a job, wife, and kids and do this in my spare time. If you want something fixed, please help.

Bugs are easier than you think: http://wiki.contribs.org/Bugzilla_Help

If you love SME and don't want to lose it, join in: http://wiki.contribs.org/Koozali_Foundation

Offline robf355

  • *
  • 51
  • +0/-0
Re: installer stuck at Executing signal-event temp ...........
« Reply #2 on: November 16, 2021, 10:21:37 AM »
yes still stuck

Offline robf355

  • *
  • 51
  • +0/-0
Re: installer stuck at Executing signal-event temp ...........
« Reply #3 on: November 16, 2021, 12:06:20 PM »
Is it ok to reconfigure the server?

Offline robf355

  • *
  • 51
  • +0/-0
Re: installer stuck at Executing signal-event temp ...........
« Reply #4 on: November 16, 2021, 12:43:47 PM »
finally the reconfigure button on the page, I clicked that and the mains screen saida stop job is running for http-admin and counted down for 1min 30s, then rebooted
« Last Edit: November 16, 2021, 12:46:09 PM by robf355 »

Offline Jean-Philippe Pialasse

  • *
  • 2,043
  • +6/-0
  • aka Unnilennium
    • http://smeserver.pialasse.com
Re: installer stuck at Executing signal-event temp .........
« Reply #5 on: November 16, 2021, 02:05:03 PM »
only bug here is libsodium not updated while it should as it is available on smeupdates.

there are chances the yum panel has hang in refreshing because of timeout it is a known issue and has already two bugs

cvm unix is just noise when one tries to log as a nom existing user on qpsmtpd.

you have php pool from 5.4 to 8.1 running with at least one process per ibay so no issue with high number of php process. 

if you just installed and you have aslow machine it could take up to 24 hour to build the diffie hellman parameter for dovecot and this could slow the machine for some elements like running signal event.

only information that would have been usefull here is

Code: [Select]
/sbin/e-smith/audittools/events
/sbin/e-smith/audittools/templates
/sbin/e-smith/audittools/newrpms
and a copy of htop using tree view after searching signal-event , but too late for this one.

Offline robf355

  • *
  • 51
  • +0/-0
Re: installer stuck at Executing signal-event temp ...........
« Reply #6 on: November 16, 2021, 02:12:14 PM »
Thanks for reply, this is the output from the three commands:
[root@server ~]# /sbin/e-smith/audittools/events

[root@server ~]# /sbin/e-smith/audittools/templates
/etc/e-smith/templates-custom/etc/dar/DailyBackup.dcf/90slice: MANUALLY_ADDED, OVERRIDE

[root@server ~]# /sbin/e-smith/audittools/newrpms
Loaded plugins: fastestmirror, post-transaction-actions, priorities, smeserver
Loading mirror speeds from cached hostfile
 * base: mirror.netweaver.uk
 * smeaddons: ftp.nluug.nl
 * smeos: ftp.nluug.nl
 * smeupdates: ftp.nluug.nl
 * updates: mirror.netweaver.uk
Extra Packages
libicu69.x86_64                        69.1-2.el7.remi              installed
php81-php.x86_64                       8.1.0~rc6-1.el7.remi         installed
php81-php-bcmath.x86_64                8.1.0~rc6-1.el7.remi         installed
php81-php-cli.x86_64                   8.1.0~rc6-1.el7.remi         installed
php81-php-common.x86_64                8.1.0~rc6-1.el7.remi         installed
php81-php-enchant.x86_64               8.1.0~rc6-1.el7.remi         installed
php81-php-fpm.x86_64                   8.1.0~rc6-1.el7.remi         installed
php81-php-gd.x86_64                    8.1.0~rc6-1.el7.remi         installed
php81-php-imap.x86_64                  8.1.0~rc6-1.el7.remi         installed
php81-php-intl.x86_64                  8.1.0~rc6-1.el7.remi         installed
php81-php-ldap.x86_64                  8.1.0~rc6-1.el7.remi         installed
php81-php-mbstring.x86_64              8.1.0~rc6-1.el7.remi         installed
php81-php-mysqlnd.x86_64               8.1.0~rc6-1.el7.remi         installed
php81-php-opcache.x86_64               8.1.0~rc6-1.el7.remi         installed
php81-php-pdo.x86_64                   8.1.0~rc6-1.el7.remi         installed
php81-php-pear.noarch                  1:1.10.13-1.el7.remi         installed
php81-php-pecl-xmlrpc.x86_64           1.0.0~rc2-3.el7.remi         installed
php81-php-pecl-zip.x86_64              1.20.0-1.el7.remi            installed
php81-php-process.x86_64               8.1.0~rc6-1.el7.remi         installed
php81-php-snmp.x86_64                  8.1.0~rc6-1.el7.remi         installed
php81-php-soap.x86_64                  8.1.0~rc6-1.el7.remi         installed
php81-php-sodium.x86_64                8.1.0~rc6-1.el7.remi         installed
php81-php-tidy.x86_64                  8.1.0~rc6-1.el7.remi         installed
php81-php-xml.x86_64                   8.1.0~rc6-1.el7.remi         installed
php81-runtime.x86_64                   8.1-1.el7.remi               installed
phpMyAdmin.noarch                      5.1.0-1.el7.sme              @smecontribs
smeserver-mod_dav.noarch               1.1-7.el7.sme                @smecontribs
smeserver-phpmyadmin.noarch            4.0.10.2-11.el7.sme          @smecontribs
smeserver-shared-folders.noarch        0.3-15.el7.sme               @smecontribs

 

Offline Jean-Philippe Pialasse

  • *
  • 2,043
  • +6/-0
  • aka Unnilennium
    • http://smeserver.pialasse.com
Re: installer stuck at Executing signal-event temp ...........
« Reply #7 on: November 17, 2021, 01:54:22 AM »
ok after another investigation. it seems that during the event httpd-e-smith is restarted and it could stop the window to refresh so you have the impression it is stuck.  but this is really just the display not the update process. 

one way to be sure is to open a console.
type htop
type t to display a tree view
press f3 and search for yum.

if it is still running you will see its childs including the event running with its own childs. if nothing is running it should have ended.