Koozali.org: home of the SME Server

I broke my roundcube :(

Offline david000

  • ****
  • 200
  • +0/-0
I broke my roundcube :(
« on: March 22, 2024, 06:54:36 PM »
I had the contribs update email so I ran the command in PuTTy.

The update failed suggesting that I was on the wrong version (5.something).  I followed the instructions on the Koozali site, unlocking the version and reinstalling roundcube.

That seemed to go OK so I then ran the command in the update email.  However it go to "executing signal-event temp" and stalled. I then accidentally stopped the process by trying to ^C in PuTTy.

To try and resolve things I uninstalled roundcube and am trying to reinstall but it's stalled again at "executing signal-event temp".

On the upside I can access server manager and mail via Horde.

Oddly I seem to be getting an authentication error when sending mail from our quoting software but am logged in as that user.

Any help much appreciated
 

Offline david000

  • ****
  • 200
  • +0/-0
Re: I broke my roundcube :(
« Reply #1 on: March 22, 2024, 07:08:43 PM »
I've just noticed that running the install commands tries to install:

 smeserver-roundcube         noarch         1.2-21.el7.sme

Not 1.6 as per https://wiki.koozali.org/RoundCube

Code: [Select]
yum install smeserver-extrarepositories-remi-roundcube -y
yum install smeserver-roundcube   --enablerepo=smecontribs,remi-roundcube

to uninstall I used the

Code: [Select]
yum remove roundcube smeserver-roundcube smeserver-roundcube_plugins
At the moment I've ran the uninstall command so no roundcube currently installed.

I'm slightly worried I'm not able to connect to SME to send mail from my quoting software now - the user credentials have not changed in the quote software but I can log into horde using the same user credentials ?


Offline ReetP

  • *
  • 3,805
  • +5/-0
Re: I broke my roundcube :(
« Reply #2 on: March 22, 2024, 07:18:38 PM »
Think there is a fix coming but can't find a bug for it.

We'll get back to you soonest.
...
1. Read the Manual
2. Read the Wiki
3. Don't ask for support on Unsupported versions of software
4. I have a job, wife, and kids and do this in my spare time. If you want something fixed, please help.

Bugs are easier than you think: http://wiki.contribs.org/Bugzilla_Help

If you love SME and don't want to lose it, join in: http://wiki.contribs.org/Koozali_Foundation

Offline Jean-Philippe Pialasse

  • *
  • 2,819
  • +11/-0
  • aka Unnilennium
    • http://smeserver.pialasse.com
Re: I broke my roundcube :(
« Reply #3 on: March 22, 2024, 07:19:26 PM »
see the wiki to remove lock version.

also a new version of smeserver-roubdcube is in smetest.  update of smeserver-qpsmtpd ha break sending for roundcube. the fix is there

Offline Jean-Philippe Pialasse

  • *
  • 2,819
  • +11/-0
  • aka Unnilennium
    • http://smeserver.pialasse.com
Re: I broke my roundcube :(
« Reply #4 on: March 22, 2024, 07:20:54 PM »
Think there is a fix coming but can't find a bug for it.

We'll get back to you soonest.
no bug i fixed it before it was bugged after report in rocket.

Offline Jean-Philippe Pialasse

  • *
  • 2,819
  • +11/-0
  • aka Unnilennium
    • http://smeserver.pialasse.com
Re: I broke my roundcube :(
« Reply #5 on: March 22, 2024, 07:22:55 PM »
I've just noticed that running the install commands tries to install:

 smeserver-roundcube         noarch         1.2-21.el7.sme

Not 1.6 as per https://wiki.koozali.org/RoundCube


1.6 refers to roundcubemail rpm not the smeserver-roundcube rpm

Offline david000

  • ****
  • 200
  • +0/-0
Re: I broke my roundcube :(
« Reply #6 on: March 22, 2024, 08:13:05 PM »
Think there is a fix coming but can't find a bug for it.

We'll get back to you soonest.

Ta, much appreciated :)

Offline david000

  • ****
  • 200
  • +0/-0
Re: I broke my roundcube :(
« Reply #7 on: March 22, 2024, 08:19:33 PM »
Thanks Jean-Philippe,

see the wiki to remove lock version.


Found that - done.

also a new version of smeserver-roubdcube is in smetest.  update of smeserver-qpsmtpd ha break sending for roundcube. the fix is there

So I should be able to install directly from smetest ? 

The would the command be:
Code: [Select]
yum install smeserver-roundcube   --enablerepo=smetest
My skills are *newby* level :lol:


Offline Jean-Philippe Pialasse

  • *
  • 2,819
  • +11/-0
  • aka Unnilennium
    • http://smeserver.pialasse.com
Re: I broke my roundcube :(
« Reply #8 on: March 22, 2024, 09:46:37 PM »
to be sure

Code: [Select]
yum install smeserver-roundcube   --enablerepo=smecontribs,smetest

Offline holck

  • *
  • 317
  • +1/-0
Re: I broke my roundcube :(
« Reply #9 on: March 22, 2024, 10:42:37 PM »
Oddly I seem to be getting an authentication error when sending mail from our quoting software but am logged in as that user.
This is now reported in https://bugs.koozali.org/show_bug.cgi?id=12519, and a new version of smeserver-roundcube (smeserver-roundcube-1.2-23.el7.sme.noarch.rpm) in smetest is on its way to the mirrors.
......

Offline david000

  • ****
  • 200
  • +0/-0
Re: I broke my roundcube :(
« Reply #10 on: March 23, 2024, 11:55:21 AM »
Thanks again to everyone. I'll apply the smetest update shortly and hopefully that will do the trick.

Best wishes

David

Offline david000

  • ****
  • 200
  • +0/-0
Re: I broke my roundcube :(
« Reply #11 on: March 23, 2024, 12:04:40 PM »
This is now reported in https://bugs.koozali.org/show_bug.cgi?id=12519, and a new version of smeserver-roundcube (smeserver-roundcube-1.2-23.el7.sme.noarch.rpm) in smetest is on its way to the mirrors.

Not sure if this is relevant but at the moment my system has roundcube uninstalled but the authentication issue seems to persist.   I'll update when I've reinstalled from smetest.

Offline david000

  • ****
  • 200
  • +0/-0
Re: I broke my roundcube :(
« Reply #12 on: March 23, 2024, 02:54:04 PM »
I'm just installing as per:

Code: [Select]
yum install smeserver-roundcube   --enablerepo=smecontribs,smetest
However the process seems to stall at 'executing signal event temp........'

how long should this take - we have a lot of mail so maybe there is a lot of processing to do ?

-----

I left it to it and returned after an hour or so. Putty as disconnected - I restarted the session but I don't know the status of the install. I'm tempted to do a reconfigure\reboot but will resist for now.  \roundcube\ is still returning "The requested URL /roundcube/ was not found on this server."

---

Code: [Select]
[root@sme10 ~]# yum list installed | grep roundcube

php-kolab-net-ldap3.noarch             1.1.4-1.el7.remi           @remi-roundcube
php-pear-Net-LDAP2.noarch              2.2.0-1.el7.remi           @remi-roundcube
roundcubemail.noarch                   1.6.6-1.el7.remi           @remi-roundcube
smeserver-extrarepositories-remi-roundcube.noarch
smeserver-roundcube.noarch             1.2-23.el7.sme             installed



« Last Edit: March 23, 2024, 05:23:10 PM by david000 »

Offline Jean-Philippe Pialasse

  • *
  • 2,819
  • +11/-0
  • aka Unnilennium
    • http://smeserver.pialasse.com
Re: I broke my roundcube :(
« Reply #13 on: March 23, 2024, 08:42:51 PM »
your messages log will have the answer and also the last thing in your terminal when it disconnected

if you have nextcloud or a lot of users signal event could take a long time.

Offline david000

  • ****
  • 200
  • +0/-0
Re: I broke my roundcube :(
« Reply #14 on: March 24, 2024, 10:08:42 AM »
your messages log will have the answer and also the last thing in your terminal when it disconnected

if you have nextcloud or a lot of users signal event could take a long time.

Using server manager the current 'messages' is full of:

Code: [Select]
/var/log/messages: Viewed at Sun 24 Mar 2024 08:41:09 AM GMT.

Mar 24 03:30:31 sme10 rsyslogd: [origin software="rsyslogd" swVersion="8.24.0-57.el7_9.3" x-pid="1846" x-info="http://www.rsyslog.com"] rsyslogd was HUPed
Mar 24 03:30:33 sme10 journal: Suppressed 9122 messages from /system.slice/crond.service
Mar 24 03:35:01 sme10 su: (to qmailr) root on none
Mar 24 03:40:01 sme10 journal: Suppressed 9121 messages from /system.slice/crond.service
Mar 24 03:40:01 sme10 su: (to qmailr) root on none

briefly there was:
Code: [Select]
Mar 24 06:45:02 sme10 rsyslogd: imjournal: journal reloaded... [v8.24.0-57.el7_9.3 try http://www.rsyslog.com/e/0 ]
Mar 24 06:45:02 sme10 rsyslogd: imjournal: journal reloaded... [v8.24.0-57.el7_9.3 try http://www.rsyslog.com/e/0 ]
Mar 24 06:45:02 sme10 rsyslogd: imjournal: journal reloaded... [v8.24.0-57.el7_9.3 try http://www.rsyslog.com/e/0 ]
Mar 24 06:45:02 sme10 rsyslogd: imjournal: journal reloaded... [v8.24.0-57.el7_9.3 try http://www.rsyslog.com/e/0 ]
Mar 24 06:45:02 sme10 rsyslogd: imjournal: journal reloaded... [v8.24.0-57.el7_9.3 try http://www.rsyslog.com/e/0 ]

But I found yesterdays log and I see this which relates to the install from the smetest:

Code: [Select]
Mar 23 13:50:13 sme10 systemd-logind: New session 511 of user root.
Mar 23 13:50:56 sme10 yum[14831]: Installed: smeserver-roundcube-1.2-23.el7.sme.noarch
Mar 23 13:50:57 sme10 esmith::event[14848]: Processing event: temp
Mar 23 13:50:57 sme10 esmith::event[14848]: Running event handler: /etc/e-smith/events/temp/S03roundcube-conf
Mar 23 13:50:58 sme10 esmith::event[14848]: Using version ^3.3 for johndoh/contextmenu
Mar 23 13:50:58 sme10 esmith::event[14848]: ./composer.json has been updated
Mar 23 13:50:58 sme10 esmith::event[14848]: Running composer update johndoh/contextmenu --with-dependencies
Mar 23 13:50:58 sme10 esmith::event[14848]: Loading composer repositories with package information
Mar 23 13:50:59 sme10 esmith::event[14848]: Dependency roundcube/plugin-installer is also a root requirement. Package has not been listed as an update argument, so keeping locked at old version. Use --with-all-dependencies (-W) to include root dependencies.
Mar 23 13:50:59 sme10 esmith::event[14848]: Updating dependencies
Mar 23 13:50:59 sme10 esmith::event[14848]: Nothing to modify in lock file
Mar 23 13:50:59 sme10 esmith::event[14848]: Installing dependencies from lock file (including require-dev)
Mar 23 13:50:59 sme10 esmith::event[14848]: Package operations: 1 install, 0 updates, 0 removals
Mar 23 13:50:59 sme10 esmith::event[14848]:  - Installing johndoh/globaladdressbook (2.1): Extracting archive
Mar 23 13:55:01 sme10 journal: Suppressed 9117 messages from /system.slice/crond.service
Mar 23 13:55:01 sme10 su: (to qmailr) root on none

later followed by:

Code: [Select]
Mar 23 15:59:44 sme10 kernel: [79829.913093] perf: interrupt took too long (3924 > 3917), lowering kernel.perf_event_max_sample_rate to 50000
Mar 23 15:59:44 sme10 kernel: perf: interrupt took too long (3924 > 3917), lowering kernel.perf_event_max_sample_rate to 50000

and

Code: [Select]
Mar 23 17:40:03 sme10 rsyslogd: imjournal: journal reloaded... [v8.24.0-57.el7_9.3 try http://www.rsyslog.com/e/0 ]
After that it runs the backup operation and nothing more that could be related. 

I'm not sure how to interpret the log - the system believes that roundcube is installed but something has gone astray but

I'm not sure how to move forward as roundcube isn't available and the issue with sending mail from a different app is still present.